- De Amerikaanse kantoorverhuurder WeWork heeft uitstel van betaling aangevraagd.
- Het bedrijf hoopt nu op een doorstart via een zogeheten Chapter 11-procedure.
- WeWork kampt al langer met een ledenverloop en miste in oktober een rentebetaling aan obligatiehouders.
- Lees ook: Flexplek-verhuurder WeWork balanceert op de rand van faillissement
Het hing al een aantal dagen in de lucht, maar nu heeft de Amerikaanse aanbieder van gedeelde werkplekken WeWork dan toch uitstel van betaling aangevraagd in een zogenaamde Chapter 11-procedure.
Het is een nieuw dieptepunt voor het bedrijf dat in 2019 door investeerders nog werd gewaardeerd op 47 miljard dollar, maar inmiddels al langere tijd met problemen kampt.
In augustus twijfelde WeWork zelf al openlijk aan het eigen voortbestaan. Het bedrijf presenteerde toen over het tweede kwartaal een verlies van bijna 400 miljoen dollar, als gevolg van een hoger ledenverloop en een tegenvallende vraag. David Tolley, de interim CEO van het bedrijf, gaf een ‘overaanbod’ aan commercieel vastgoed en toegenomen concurrentie als verklaringen.
In de periode daarvoor was er nog meer onrust. CEO Sandeep Mathrani stapte in mei op en de beursnotering aan Wall Street dreigde te worden geschrapt, omdat de aandelen te lang tegen minder dan 1 dollar per aandeel werden verhandeld.
WeWork hoopt een doorstart te kunnen maken
WeWork hoopt nu op een doorstart. Dat is mogelijk met de Chapter 11-procedure, die bedrijven die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen toestaat om nog actief te blijven.
Het bedrijf kampt al langer met aanhoudende verliezen. The Wall Street Journal meldde vorige week dat WeWork op 2 oktober een rentebetaling aan obligatiehouders had moeten doen, maar daar niet toe in staat was.
WeWork heeft volgens de laatste cijfers 777 kantoorlocaties in 39 landen, waaronder 229 locaties in de Verenigde Staten en vier in Amsterdam.
Kantoorverhuurder Regus wil locaties WeWork overnemen
De eigenaar van onder meer kantoorverhuurder Regus, IWG, wil sommige locaties van concurrent WeWork overnemen, meldt topman Mark Dixon van het Zwitserse IWG. Hij zegt hierover in gesprek te zijn met WeWork, dat in Amsterdam vier kantoren heeft.
Dixon wil niet vertellen om hoeveel en welke locaties het gaat. WeWork heeft 777 kantoorlocaties in bijna veertig landen. De aanbieder van gedeelde werkruimtes zag zijn locaties in het begin van de coronapandemie leeglopen en sindsdien heeft het bedrijf moeite om de ruimtes weer bezet te krijgen.
Regus heeft ruim 4.000 kantoren en andere werkplekken wereldwijd, waarvan 112 op verschillende plekken in Nederland.